Zdravé recepty Sladké jedlá

Polievky >> strukovinové, zeleninové, obilninové

Hlavné jedlá >> s obilninami, so zeleninou, s tofu, so strukovinami

Cestoviny >> bio celozrnné, biele semolinové, polocelozrnné, ochutené

MRKVOVÉ ŠATÔČKY
Potrebné suroviny:
300 g hladkej celozrnnej múky, 150 g margarínu, 200 g jemne postrúhanej mrkvy, 2 lyžice mlieka, 1 prášok do pečiva, soľ
Je to jednoduché: Z uvedených prísad vypracujeme cesto. Necháme ho postáť asi 20 minút. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a pokrájame na štvorce 7 x 7 cm. Na každý štvorec dáme hustý slivkový lekvár. Každý štvorec zvinieme do tvaru šatôčky, preložíme, konce stlačíme. Šatôčky pečieme na suchom plechu v horúcej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C.

PŠENOVÉ DIÉTNE KOLÁČIKY
Potrebné suroviny:
200 g pšeno, 1 l vody, 50 g sušený rýžový nápoj Zajíc, 100 g sušené nesírené marhule, citrónová kôra, vlašské orechy na ozdobu, soľ
Je to jednoduché: Pšeno preberieme a zalejeme v hrnci vriacou vodou. Premiešame a vodu zlejeme. Naparovanie opakujeme ešte dvakrát. Týmto odstránime prípadnú horkú zoxidovanú vrstvičku z povrchu zrniečok.
Odkvapkané pšeno zalejeme v hrnci litrom studenej vody, rozmiešame a dáme variť s trochou morskej soli. Necháme zovrieť a na miernom ohni pšeno varíme bez pokrievky asi 20–25 minút do mäkka, až kým sa voda nevyparí. Vodu už ďalej nedolievame. Do horúceho pšena zamiešame sušený rýžový nápoj a na drobno pokrájané marhule. Do cesta nastrúhame trochu kôry z dobre umytého citróna a necháme vychladnúť.
Lyžicou tvoríme kopčeky a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Na vrchu ozdobíme polovicou vlašského orecha. Pečieme asi pri 175°C, skorej ich vysušujeme. Ak je rúra veľmi prehriata, mohli by sa kopčeky roztekať. Vtedy zmiernite teplotu a kopčeky opäť upravte lyžicou do pôvodného tvaru, nebojte sa nebude to poznať a aj tak sa minú. Čas pečenia závisí od teploty, ale stačí 30–35 minút. Po upečení koláčiky necháme na plechu vychladnúť.
Tieto jednoduché, veľmi ľahké a diétne koláčiky sú určené všetkým, ktorí chcú maškrtiť zdravo a sú tvoriví.

BABIČKIN OBRÁTENÝ JABLČNÍK
Potrebné suroviny:
10 stredných jabĺk, 5 vajec, šálka hnedého cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 šálky mlieka, 1/2 šálky oleja, 2 šálky polohrubej celozrnnej múky, 1 prášok do pečiva, škoricový cukor, na polevu čokoláda na varenie a rastlinný tuk.
Je to jednoduché: Na plech položíme papier na pečenie. Na papier nastrúhame jablká. Posypeme škoricovým cukrom. Jablká necháme odpočívať a urobíme cesto. Vymiešame žĺtka s hnedým i vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania prilievame olej, múku, mlieko a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na postrúhané oddýchnuté jablká so škoricou a rozotrieme. Pečieme rýchlo asi 20-25 minút pri teplote 180°C. Upečený koláč necháme vychladnúť. Zoberieme veľkú dosku, na ktorú koláč prevrátime. Najprv položíme papier na pečenie cez celý vychladnutý plech a prikryjem doskou. Celé to otočíme, aby sme mali koláč na doske. Mastný papier z povrchu koláča pomaly odstránime. Roztopíme celú čokoládu s rastlinným tukom alebo maslom. Čokoládovú polevu rozotrieme na koláč. Môžeme krájať a podávať.

JAHODOVÝ TOFU PUDING
Potrebné suroviny:
1 a 1/2 pohára bieleho tofu, 1/3 pohára slnečnicového oleja, 1/2 pohára hnedého cukru, 1/4 čajová lyžička soli, 1 a 1/2 pohára čerstvých jahôd, 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy.
Je to jednoduché: Všetko rozmixujeme, vlejeme do pohárov, vychladíme a ozdobíme ovocím.

ŽEMĽOVKA S TOFU
Potrebné suroviny:
5 rožkov (najlepšie grahamové alebo sójové), 0,5 l sójového mlieka, 4 jablká, mletá škorica, prírodný cukor, olej, 200 g bieleho Tofu, 4 lyžice medu
Je to jednoduché:
1.vrstva: Rožky pokrájame na kolieska a namočíme ich do sójového mlieka.
2.vrstva: Jablká olúpeme a postrúhame na strúhadle. Pridáme do nich cukor a podľa chuti mletú škoricu. Všetko premiešame.
3.vrstva: Tofu postrúhame a zmiešame s medom či vanilkou (škoricou).
Jednotlivé vrstvy kladieme na vymastený pekáč, zopakujeme to dvakrát. Pečieme v rozohriatej rúre 20 – 30 minút. Vyskúšajte žemľovku obmeniť a použite iné dostupné ovocie. Výborné sú broskyne alebo marhule nakrájané na mesiačiky, príp. slivky.

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES FAIR TRADE
Potrebné suroviny:
150 ml olej (sézamový, repkový alebo slnečnicový), 10 lyžíc javorový sirup, 250 g celozrnná špaldová múka, 1 lyžica vinného kameňa (kypriaci prášok bez fosfátov), 3 lyžice kakao FAIR TRADE (alebo 2 lyžice karob), 100 g biočokoláda FAIR TRADE
Je to jednoduché: V mise premiešajte olej s javorovým sirupom. Potom vmiešajte zbytok surovín a čokoládu nakrájanú na malé kúsky, nie postrúhanú. Vytvarujte malé placky alebo hrudky a pečte v rúre vyhriatej na 150 °C asi 15 minút. Ihneď po dopečení so sušienkami nehýbte. Nechajte ich úplne vychladnúť na plechu, pretože sú najskôr veľmi krehké.
Tip: Vyskúšajte rôzne druhy biočokolády. Skúste horkú so 70 % kakaa. Má výhodu, že neobsahuje mlieko a nie je presladená. Ak ste skôr sladkomilci, potom najviac obľúbená v týchto sušienkach býva Rapunzel čokoláda s rumom a orechmi.

CELOZRNNÉ PALACINKY BEZ VAJÍČKA
Potrebné suroviny:
2 šálky hladkej múky, 2 šálky celozrnnej múky, 1-2 lyžice hnedého cukru, 1 šálka ovsených vločiek, 600 ml sójového mlieka, 1/2 šálky sójovej múky, 3 šálky vody
Je to jednoduché: Do mixéra dáme vodu, sójové mlieko, pridáme múku sójovú, hladkú, celozrnnú, ovsené vločky a vymixujeme tak, aby sme vymiešali hladké cesto, ktoré riedime vodou podľa potreby na hustotu palacinkového cesta. Panvicu potrieme olejom a cesto upečieme so zlatista. Naplňte sladkou plnkou ( tofu krém s ovocím alebo biodžem) alebo slanou plnkou zeleninovou.

ŠTRÚDĽA JABLKOVO MAKOVÁ
Potrebné suroviny:
1 šálku špaldovej hladkej múky-300ml, 1/3 šálky polohrubej pšeničnej múky, 1/3 šálky slnečnicového za studena lisovaného oleja, 1-2 PL citrónovej šťavy, štipka morskej soli, 1/3 šálky kozieho mlieka (podľa potreby priliať), jablká, škorica, mletý mak
Je to jednoduché: Z uvedených surovín urobíme cesto - bochník. Cesto opatrne vyvaľkáme na pomúčenej utierke na tenký plát o hrúbke 2-3 mm. Priebežne posýpame múkou. Vyvaľkaný plát posypeme makom pridáme postrúhané jablká, osolíme, vanilkový fruktózový cukor, škoricu. Pomocou utierky cesto s plnkou opatrne rolujeme do závinu. Zrolovaný závin v utierke (držíme obidve strany utierky) prenesieme a preložíme na pripravený vymastený plech. Koniec závinu je otočený smerom k plechu. Pred pečením závin zľahka popicháme vidličkou, aby nepraskol počas pečenia. Pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút pri teplote 160 - 180 °C. Upečený závin necháme pri izbovej teplote vychladnúť, horúci závin potrieme olejom a zakryjeme mastným papierom, na ten položíme utierku a necháme vychladnúť.

OVSENÉ PLACKY
Potrebné suroviny:
100g tuku, 250g ovsených vločiek, 80g mletého cukru, 1 vanilkový cukor, 80g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 vajcia, 2 lyžice hrozienok, 50 g posekaných orechov, 50 g slnečnicových semienok
Je to jednoduché: Ovsené vločky opražíme na rozpálenom tuku asi 7 minút. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Po vychladnutí primiešame múku s práškom do pečiva, hrozienka, orechy  a semienka. Nakoniec primiešame vajcia. Lyžicou ukladáme na vymastený plech malé kôpky a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista.

MIRKINA LETNÁ BUBLANINA
Recept je rýchly, jednoduchý, do prípravy vždy zapájam aj deti, rady miešajú cesto a ukladajú ovocie. Takto upečieme, máme maškrtku a aj sa zabavíme.
Potrebné suroviny:
1 kelímok acidka, 1 šálku špaldovej múky, 1 šálku hladkej bielej múky, 1/4 šálky otrúb, 1/2 šálky oleja, 1/2 šálky hnedého cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajíčka
Je to jednoduché: Všetko zmiešame. Formu vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme cesto. Navrch poukladáme sezónne ovocie, posypeme škoricou a cukrom. Pečieme pol hodinu na 200 °C. v predhriatej rúre. Na zlepšenie chuti, ak je ovocie kyslé alebo inak chuťovo výrazné, môžeme pridať prášok do pečiva do perníkov, prekryje to chuť ovocia. Vynikajúca kombinácia pri čučoriedkach. Bublanina má úspech dokonca aj u chlapov, odporcov zdravej výživy. Na zmiernenie nevôle k ochutnaniu stačí použiť malý fígeľ, že ste tam akože dali orechy alebo pridajte spomínaný prášok do pečiva do perníkov.

ŠPALDOVÉ LOKŠE S MAKOM
Potrebné suroviny:
300 g celozrnnej špaldovej hladkej múky, 300 g uvarených zemiakov, morská soľ, slivkový lekvár, mletý mak
Je to jednoduché: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistené zemiaky na jemno postrúhame. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na malé bochníčky a tie rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Jednotlivé lokše poprepichujeme nožom a pečieme z oboch strán na panvici bez oleja. Po upečení každú lokšu pomastíme roztopeným maslom. Natierame ich slivkovým lekvárom a posypeme mletým makom.

PIŠKÓTOVÝ KOLÁČ S MEDOM A SEZAMOM
Potrebné suroviny:
125 g celozrnnej alebo sójovej múky, 125 g polohrubej pšeničnej múky, 125 g ovsených vločiek, 125 ml oleja, 250 g medu, 1 lyžička vanilkového cukru, štipka soli, 100 g mletého sezamu, 50 g celého sezamu, 1 lyžička anízu
Je to jednoduché: Všetky ingrediencie zmiešame v mise a vymiešame hladké cesto. Piškótu nám zlepí olej a med, ktoré nahradia vajíčko. V mlynčeku zomeliete sezam, môžete ho aj podrviť. Cesto rukami vytvarujeme do formy. Navrchu posypeme ovsenými vločkami a podrvenými mandľami alebo orechmi. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C. Po zhnednutí vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Rozkrájame na porcie a podávame.

TOFU PALACINKY
Potrebné suroviny:
200 g celozrnná hladká špaldová múka, 200 g biele tofu, 500 ml vody, 40 g sušený sójový nápoj „Zajíc“ s príchuťou smotany, 1 vajce, soľ, slnečnicový olej, džem bez cukru, čučoriedky čerstvé alebo mrazené
Je to jednoduché: Najprv rozmixujeme tofu vo vode. Počas stáleho mixovania postupne pridáme celozrnnú hladkú špaldovú múku, sušený sójový nápoj, vajce a trochu soli. Vymixujeme do hladka a necháme cesto asi 20 minút odpočívať. Na rozpálenú panvicu dáme kvapku oleja a naberačkou nalejeme riedke cesto. Naklonením rozlejeme cesto po celej ploche a upečieme tenké palacinky. Za tepla potierame džemom bez cukru a zavinieme. Na hotové palacinky dáme čučoriedky a servírujeme.

BANÁNOVÉ KOLÁČE
Potrebné suroviny:
2 šálky celozrnnej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1/4 lyžičky morskej soli, 5 lyžičiek mletej škorice, 3 zrelé banány, 1 vaječný bielok, 5 lyžíc hnedého cukru, 3 lyžice posekaných orechov, 4 lyžice oleja, 6 lyžíc hrozienok
Je to jednoduché: Rúru predhrejeme na 180°C. Plech s otvormi (podobný ako na lievance ale hlbší) vytrieme olejom a posypeme múkou. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, hrozienka, škoricu a orechy. Banány olúpeme a rozmixujeme spolu s cukrom, bielkom a olejom. Pridáme do cesta a premiešame. Zmes vlejeme do pripraveného plechu s formami na muffiny. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 min., necháme vychladnúť a podávame.

ŠPALDOVO-KUKURIČNÉ SUŠIENKY
Potrebné suroviny:
300 g špaldová celozrnná hladká múka, 200 g rastlinný tuk (Alsan bio), 100 g jačmenný alebo rýžový sirup
Je to jednoduché: Zo surovín vypracujeme cesto. Vychladíme ho v chladničke 1 hodinu. Je to ideálne cesto na všestranné využitie, na koláčové korpusy alebo vianočné cukrovinky. Pečieme v rúre pri miernej teplote 150 °C, približne 15 minút. Obmena: Jednu tretinu špaldovej múky nahraďte múkou kukuričnou alebo pohánkovou! Ak chcete doplniť zdravý tuk, odoberte zo základného receptu 100 g múky a pridajte 150 g namletých orechov. Je to výborný korpus napríklad pod jablčný mriežkový koláč.
VARIANTY SUŠIENOK
1 - Základné cesto rozgúľajte a vykrajujte rôzne motívy. Po upečení ich zlepte kvalitným džemom bez pridaného cukru alebo orieškovým krémom (napríklad Karob a orechy).
2 - Na rozgúľané cesto nasypte kandovanú citrónovú alebo pomerančovú kôru (iba pokiaľ je v biokvalite), ľahko posypte škoricou a vykrajujte sušienky.
3 - Pridajte do základného cesta 3 lyžice nastrúhanej mrkvy a 2 lyžice kokosovej múčky. Nabudúce k tomu skúste i lyžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušienky.
4 - Odoberte lyžicu múky a pridajte lyžicu kakaa (alebo karobu) a 3 lyžice mletých orechov. Plňte do formičiek. Nabudúce pridajte aj korenie: drvený klinček a škoricu.

PŠENICA S MAKOM
Potrebné suroviny:
Je obľúbenou pochúťkou vo všetkých vegetariánskych reštauráciách na svete. Je veľmi jednoduché a rýchle, skúste ho doma.
Je to jednoduché: 3 šálky (1,8 dcl) do rozpuku uvarenej pšenice (potravinárska alebo špaldová bio), 3 lyžice medu, 2 lyžice rastlinného masla, 200 g mletého maku Uvarenú pšenicu zmiešame s medom a maslom a posypeme pomletým makom. Navrch ozdobíme ovocím. Namiesto maku môžeme použiť orechy alebo karob.

ČERNOCH S OVOCÍM
Potrebné suroviny:
300 g trstinového cukru, 2 vajcia, 300 g polohrubej špaldovej múky, 1,5 dl oleja, 2 lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva (najlepšie bezfosfátový – vinný kameň), 300 g najemno nastrúhaných jabĺk, 2 broskyne alebo 4 marhule, 2 hrsti hrozienok
Je to jednoduché: Vyšľaháme žĺtok s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej, kakao, nastrúhané jablká, nakrájané broskyne alebo marhule a hrozienka. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme na vymastený a pomúčený plech alebo papier na pečenie a pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre.

JABLKOVÝ ZÁVIN BIO
Potrebné suroviny:
2,5 šálky pšeničnej celozrnnej múky, 1 šálka vlažnej vody, troška soli, 6 lyžíc oleja, 1 lyžica jablčného octu. Náplň: 4 veľké jablká, hrozienka, orechy, med, škorica
Je to jednoduché: V mise zmiešame prísady a vypracujeme rukami cesto. Necháme 1 hodinu odpočinúť. Vygúľame plát a pokladieme plnkou. Zavinieme a pečieme necelú hodinu pri 150°C.

PERNÍK NA PLECH
Potrebné suroviny:
2 šálky špaldovej jemnej múky, 1 šálka ražnej hladkej múky, 1 šálka slnečnicového bio oleja, 1 šálka trstinového cukru, 2 šálky vody, 2 vajcia, 3 lyžice medu, 2 lyžice bio kakaa, 1 lyžicu perníkového korenia, hrsť nasekaných vlašských orechov, hrsť väčších hrozienok, 1 prášok do pečiva s vinným kameňom
Je to jednoduché: Zmiešame všetky ingrediencie do redšieho cesta. Vylejeme na hlbší vymastený a pomúčený hrubou ražnou múkou plech. Pečieme při 200°C asi 30 minút.

PERNÍK Z RAŽNEJ MÚKY
Potrebné suroviny:
800g celozrnnej ražnej múky BIOMILA, 4 vajcia, 250g tuku ( Hera), 300g prírodného trstinového cukru, perníkové korenie, štipka nového korenia, 6 ks hrebíčku, 1 lyžica mletej škorice, 15g jedlej sódy, 100g mletých orechov alebo orieškov, 8 lyžíc BIOmedu z Levočských vrchov
Je to jednoduché: Najprv zmiešame vajcia, med, tuk, cukor a potom pridáme korenie, orechy a nakoniec múku.  Vypracujeme cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote 1-2 dni odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na vymastený plech.  Perníčky potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 150 °C.

BÁBOVKA ZO ŠPALDOVEJ MÚKY
Potrebné suroviny:
400g špaldovej múky, 250g prírodného cukru, 200 ml vody, 80 ml oleja, 3 vajcia, 100g mletých orechov, 1 prášok do pečiva, tuk na vymastenie formy
Je to jednoduché: Vajíčka oddelíme na bielka a žĺtka. Cukor so žĺtkami spoločne vymiešame do penista, potom za stáleho miešania prilievame vodu s olejom, prisypeme oriešky a postupne pridávame špaldovú múku. Do posledného dielu špaldovej múky vmiešame prášok do pečiva a všetko vypracujeme na cesto. Z bielok vyšľaháme sneh a zľahka primiešame do cesta. Bábovkovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou, potom do nej vlejeme cesto. Pečieme v rúre 45 minút pri teplote 160 – 180 °C. Hotovú bábovku vyklopíme z formy a ozdobíme podľa chuti. Špaldová múka zvýrazní orechovú chuť bábovky i jej vzhľad.

KOLÁČIKY Z OVSENÝCH VLOČIEK
Potrebné suroviny:
Dávka na jeden plech – 20 koláčikov: 80 g Hery, 80 g hnedého cukru, 80 g ovsených vločiek, celozrnná múka podľa potreby, 1 vajce, 1čl prášku do pečiva, zrnko soli, hrsť ľanových semienok.
Je to jednoduché: Vyšľaháme Heru s cukrom, pridáme soľ a vajce. Do vyšľahanej hmoty pridáme vločky a toľko múky s práškom do pečiva, aby sme vytvorili stredne tuhé cesto. Nesmie byť veľmi husté, ináč budú koláčiky po upečení tvrdé a nie jemné a krehké ako majú byť. Nakoniec do cesta primiešame ľanové semienko. Mokrými rukami z cesta tvoríme malé guľky , ktoré rovnomerne rozložíme na vymastený plech (papier na pečenie). Prstom namáčaným do studenej vody ich roztlačíme na malé placky. Do stredu dáme kúsok hustého marhuľového džemu a pri strednej teplote upečieme do ružova. Doba pečenia asi 15 minút. Koláčiky sú trvanlivé a dajú sa napiecť do zásoby. Ak vás je doma viac, tak vám odporúčame, urobte trojnásobnú dávku.

MAJKINA BUCHTA S PUDINGOM
Potrebné suroviny:
2 šálky polohrubej celozrnnej múky (alebo jeden hladkej a druhý hrubej), 3/4 šálky trstinového cukru, 2 vajcia, 250 g rastlinného tuku Alsan, 250 g tvarohu, lyžička kypriaceho prášku vinný kameň, 2 lyžice kakaa, 1 šálka oleja, 2 sáčky vanilkového pudingu, 0,7 litra jablkového muštu.
Je to jednoduché: Zmiešame vajcia, olej, cukor a šálku vody. Postupne pridávame múku s vinným kameňom a kakaom. Poriadne premiešame a riedke cesto vlejeme na múkou posypaný plech. Pečieme asi 20 minút. Tvaroh rozmixujeme s tukom a dochutíme trstinovým cukrom podľa chuti. Puding rozmiešame v mušte a privedieme k varu za stáleho miešania. Keď upečené cesto vychladne, rozotrieme navrch najprv tvaroh a na to chladnúci hustý puding. Necháme vychladnúť.

ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ
Potrebné suroviny:
140 g celozrnnej hladke múky, 8 lyžíc mlieka, 2 vajcia, pl lyžičky škorice, 85 g masla, 50 g hnedého alebo trstinového cukru, odkôstkované a osušené čerešne. Posýpka: 25 g hnedého cukru, 25 g masla, 25 g celozrnnej múky, pol lyžičky škorice
Je to jednoduché: Do mise dáme múku, cukor a škoricu, premiešame. Pridáme mlieko, vajce a vymiešame hladké cesto. Väčšiu tortovú formu vymastíme a posypeme hrubou ražnou múkou. Vylejeme do formy cesto a obložíme ho čerešňami. Pripravíme posýpku a husto posypeme koláč. Pečieme 35 minút na 160°C. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.